Resultado da pesquisa (1)

Termo utilizado na pesquisa Ruminai fluid

#1 - A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes, 23(1):33-37

Abstract in English:

ABSTRACT.- Barbosa J.D., Ávila S.C., Dias R.V.C., Pfeifer I.B. & Oliveira C.M.C. 2003. [A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes.J Estudo comparativo de algumas provas funcionais do fluido ruminai e de metabólitos sangüíneos de bovinos e bubalinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(1):33-37. Central de Diagnóstico Veterinário, Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino da Silva 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br ln adult buffaloes and cattle in the Amazonian Region, fed elephant grass (Pennisetum purpureum), the following values ofthe ruminai fluid were determined: colour, odor, viscosity, sedimentation, flotation, pH, the reduction of methylene blue, glucose fermentation, total acidity, total number of protozoa, the amount of chlorides, reduction of nitrites and the predominant group of bacteria. ln the blood serum, the amounts of chlorides, total proteins and urea were also established. A comparison between the parameters observed in buffaloes and cattle did not show significant differences, with exception of the amount of chlorides and the number and distribution of protozoa. ln buffaloes the amount of chlorides was lower and the number of protozoa was higher than those observed in cattle; additionally in buffaloes the small protozoa predominated, to the contrary of cattle, in which the large protozoa predominated.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Barbosa J.D., Ávila S.C., Dias R.V.C., Pfeifer I.B. & Oliveira C.M.C. 2003. [A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes.J Estudo comparativo de algumas provas funcionais do fluido ruminai e de metabólitos sangüíneos de bovinos e bubalinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(1):33-37. Central de Diagnóstico Veterinário, Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino da Silva 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br No fluido ruminai de búfalos e de bovinos da Região Amazônica, alimentados com capim-elefante (Pennisetum purpureum) var. Cameron, foram determinados os seguintes parâmetros: cor, odor, viscosidade, sedimentação, flotação, pH, redução do azul de metileno, fermentação da glicose, acidez total, número total de protozoários, teor de cloretos, redução de nitrito e grupo de bactérias predominantes. No soro sangüíneo também foram avaliados os teores de cloretos, proteínas totais e uréia. A comparação desses dados não resultou em diferenças significativas entre as duas espécies, com exceção do teor de cloretos e do número e distribuição dos protozoários. Nos búfalos, os teores de cloretos foram mais baixos e o número de protozoários foi maior do que o observado em bovinos; adicionalmente nos búfalos predominaram os protozoários pequenos, enquanto em bovinos preponderaram os protozoários grandes.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV